topbella

Ahad, 23 Oktober 2011

•.♥.• Ukhwah Kita •.♥.•

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam ukhwah dan mahabbah saya layangkan istimewa buat sahabat yang sudi berkunjung di taman hati ini (◠‿◠)

Tiada apa yang ingin dicoretkan sekadar mengisi hasrat hati menaip di lappy comel dan cute ini. Seronokkan mempunyai sahabat yang berkongsi suka duka melengkapi kehidupan penuh warna-warni bak pelangi ini kan? ^_^  gelak tawa bersama berkongsi rasa semestinya.

Ukhwah itu indah andai disulami dengan benang kasih sayang dan seni keikhlasan demi Mardhatillah. Ukhwah itu tidak mengharapkan ganjaran atau bayaran kerana ia lahir dari hati ikhlas dalam memberi. Ukhwah itu bertambah indah andai diiringi cinta kepada Sang Kekasih Hati. Pemilik hati-hati di muka bumi ini. Sangat tertarik dan jatuh hati dengan hiwar antara Irfan dan Rasyid :

Rasyid: “Em, aku nak tanya. Kenapa kita perlu bangunkan persahabatan kita atas dasar keimanan?”

Irfan: “Sebab iman sahaja yang kita mahu bawa hingga ke akhirat. Rumah, harta akan hancur. Rupa paras akan hodoh. Kebaikan akan diuji. Keimanan kepada Allah, kita hendakkan redha Allah SWT. Redha Allah, kita akan kejar sampai mati, dan kita hendakkannya di akhirat nanti. Kita mahu, persahabatan kita ini, Allah kira sebagai ibadah.”

Rasyid: “Kalau macam itu, apa sebab pun persahabatan kita tak akan putus?”

Irfan: “Apa sebab pun. Hatta kalau kau terjun ke Neraka, aku akan terjun sama untuk menarik kau, naik semula dan berjalan beriringan denganku sampai ke Syurga.”

Rasyid: “Begitu?”

Irfan: “Begitulah.”

Rasyid: “Janji?”

Irfan: “Aku janji.”

Rasyid: “Maka kau, Irfan, sahabat aku atas keimanan ini. Jangan kau lepaskan aku.”

Irfan: “Maka kau, Asid (nama samaran Rasyid), sahabat aku atas keimanan ini. Aku takkan lepaskan kau, dan kau jangan lepaskan aku.”

Rasyid: “Walau apa pun terjadi.”

Irfan: “Walau apa pun yang terjadi.”

Indahkan ukhwah yang dibina atas dasar keimanan kepada Allah SWT. Semoga ukhwah yang terjalin sentiasa dalam bimbingan dan kasih sayang Allah..amiin

"Perumpamaan orang-orang Mukmin dalam hal kecintaan, kasih-sayang dan belas kasihan sesama mereka, laksana satu tubuh. Apabila sakit satu anggota dari tubuh tersebut maka akan menjalarlah kesakitan itu pada semua anggota tubuh itu dengan menimbulkan insomnia (tidak boleh tidur) dan demam (panas dingin)." - HR. Muslim
                               
••.♥.•• Uhibbukum Fillah ••.♥.••





Syukran jazilan kepada Farah, Kak Yati, Siti dan Ain kerana menyayangi diriku. Kenangan bersama kalian tidak akan luput dalam kotak ingatanku sampai bila-bila. Semoga kita bertemu kembali dan bersahabat lagi di Taman Syurga..amiin.. Maaf, sering kali buat kalian risau tentang diriku tanpa disedari  T_T


Khamis, 20 Oktober 2011

Petua Wardina Mendidik Anak Solat 5 Waktu (◠‿◠✿)

بسم الله الرحمن الرحيم

 

Sekadar sebuah perkongsian buat sahabat yang berkunjung di laman tinta ini. Entri ini saya ambil daripada : - http://tehsecawan.blogspot.com Semoga bermanfaat dan boleh dijadikan panduan bagi mendidik anak-anak melaksanakan solat. (◠‿◠)
 
Note yang ditulis oleh Wardina :


BERBALOI PENAT LELAH KU…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…
I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?
  

Selasa, 18 Oktober 2011

♥ Jodoh Itu ♥

بسم الله الرحمن الرحيم

 
~:: Bukankah jodoh itu rahsia Allah? Tidak perlu gusar mencari atau mengejarnya. Jodoh itu ibarat kematian yang akan datang kepada semua orang dan semua orang tidak dapat mengelak daripada jodoh sepertimana mereka tidak dapat mengelak daripada maut. Pada saat dan waktunya yang tepat tiba, Dia pasti akan menemukan hamba-hambaNya itu dengan jodoh masing-masing seperti yang ditetapkan ::~



Dan diantara tanda-tanda (kebesaranNya) ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan diantaramu rasa kasih dan sayang....(Ar-Rum: 21)

Rabu, 12 Oktober 2011

.: KasihMu :.

بسم الله الرحمن الرحيم

 
Merasai kasihMu,
 Umpama embun pagi diselubungi kabus ketenangan,
Sejuk, tenang, mendamaikan,
Umpama si buta mencari arah,
Terkapai-kapai menyelusuri medan kehidupan,
Hati tak bisa berpaling,
 Tatkala kasihMu singgah di kolam hati gersang.
  


Ingin hati sesejuk embun pagi, sungguh mendamaikan...(◠‿◠)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Foto Saya
Lukluk Sofea
Johor, Malaysia
Salam Ukhwah ^_^ Semoga perkongsian ini bermanfaat... =)
Lihat profil lengkap saya